Alle indlæg af Allan Kirk Heegaard

Flæskesteg

Den bedste flæskesteg

Det er jul det er flæskesteg.

Vis tilfældige et billede af en flæskesteg og spørg hvad de kommer til at tænke på. De fleste vil sige jul, andre vil sige mormor eller farmor. Bare ordet flæskesteg sætter gang i sansecentret, og man kan nærmest både smage og lugte denne skønne ret.

MEN når det så er sagt, så er der mange der ikke mestre at lave en god steg med saftigt kød og sprødt svær.

Det vil jeg nu fortælle hvordan du hver gang får succes.

Først og fremmest skal du ridse sværen ned til kødet. Ikke for langt men igennem fedet. Så skal du salte sværen og det er vigtigt at du kommer ned mellem hver rids. Lad nu stegen hvile og trække på køl til næste dag.

Næste dag sætter du stegen i ovnen i en bradepande beklædt med bagepapir ved 120 grader i ca. 45 minutter pr kg, eller til en kernetemperatur på omkring 60 grader. Så skruer du ovnen op på 170 grader i ca. 20 minutter og til sidst 225 grader til sværen er sprød.

Sådan får næsten med garanti en lækker saftig steg med sprød svær.

God fornøjelse og velbekomme.

Kroketter med skinke

Croquetas con jamon

Ingredienser

25 gr. smør

½ løg

50 gr, hvedemel

2½ dl. mælk

140 gr. skinke

100 gr. revet ost (gerne blanding af mozzarella og cheddar)

1 tsk sennep

2 spsk fløde (kan udelades)

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt løget som er skåret i fine små stykker. Tilsæt melet og rør det godt sammen. Tilsæt mælk og pisk det til en smidig, ensartet tyk dej.

Tag gryden af blusset og tilsæt de andre ingredienser. rør i den varme masse til osten er smeltet. Sæt det på køl i minimum 2 timer, gerne natten over.

Når massen er stivnet helt tager du en teske og laver nogle kugler på størrelse med en valnød.

Vend kuglerne i mel, æg og rasp (i nævnte rækkefølge). Tag en pande med godt med rapsolie og steg kuglerne gyldne.

Hold dem varme i ovn. Du kan også fryse dem ned og tage dem op efter behov. Her skal de blot varmes i ovnen.

God fornøjelse og velbekomme

Tomat pesto

Tomat Pesto

Ingredienser

Semi dried tomater

mandler

salt

Olivenolie

Tag en håndfuld semidried tomater og en lille håndfuld mandler (gerne tørristet på en pande), ½ tsk salt og 1-2 dl. olivenolie og hæld det hele i en foodprocessor.

Blend det til den konsistens du ønsker. Jeg kan godt lide den lidt grov så man kan smage mandlerne og føle teksturen. Smag til med salt.

Tomat mayonnaise

Tomat mayonnaise.

Ingredienser

Semidried tomater

Rapsolie

salt

æggeblomme

 

 

Hæld 4 æggeblommer i en glasblender eller en foodprocessor. Tilsæt lidt salt. Blend dette sejt i ca. 2 minutter tilsæt en håndfuld semidried tomater og blend videre i yderlige 2 minutter.

Nu hældes ca. 3-4 dl. olie i massen. DU SKAL hælde langsomt i en tynd stråle. Først vil det nok virke som noget tyndt sjask men langsomt vil det tykne og du vil få en lækker mayo som du kan bruge til dip, eller til at smøre sandwich med. Du bestemmer

God fornøjelse og velbekomme

Brød, brød, brød

Brød

Jeg elsker brød og at bage brød. Men at bage godt brød tager altså lidt tid. Dette skyldes at for at man kan få et brød der smager godt og har den rigtige “krumme”, så skal dejen have lov til at udvikle sig. MEN resultatet er bestemt værd at vente på.

Jeg vil her komme med to opskrifter. Jeg bruger disse ofte når når jeg laver buffeter.  Jeg former brødene forskelligt og kommer forskelligt toppings på. På den måde får jeg forskellige brødtyper og oplevelser.

Det første er ciabattabrød, som egentlig er et meget hvidt brød uden ret mange kostfibre, men det smager skønt.

Ciabatta brød

2½  dl. koldt vand

10 gr. gær

250 gr Hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over.

2½  dl. vand

ca. 400 gram hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående hældes i dejen fra i går. Nu skal der æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig.

Nu skal dejen efterhæve, gerne i en skål hvor det er nemt at hælde den ud efterfølgende. Det er meget vigtig ikke at røre for meget ved dejen, da du kommer til at punktere dejen. Vi vil gerne have store krummer.  Lad dejen hæve cirka 2 timer.

Hæld FORSIGTIGT dejen ud på et meldrysset bord og “skær” dejen i ønskede størrelser. Du kan lave boller eller brød. Du kan også forsigtigt hive dem flade og pensle dem med olivenolie og drysse med krydderurter, herved får du et dejligt madbrød.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) og bag dem i 8-14 minutter, afhængigt af hvor store brød du laver.

 

Det andet brød jeg bager er et hvedebrød med rugmel. Jeg kan god lide smagen af rug. Samtidig giver det en dejlig nærmest svampet krumme.

Ligheden med ciabatta er at det tager tid at få et god brød, men det er umagen værd.

Hvedebrød med rug

2 dl. kernemælk (eller vand)

5 gr. gær

125 gram hvedemel

125 gram rugmel

1 spsk honning

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over og meget gerne i 2 dage. På den måde får mælkesyrebakterierne rigtig sat gang i festen og udviklingen af aromaer.

5 dl. koldt vand

800 gram hvedemel

10 gram gær hvis det kun står én nat

20 gram salt

Ovenstående ingredienser tilsættes hvede/rugblandingen og æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig. Da der er rugmel i bliver dejen knap så elastisk som ciabatta men tæt på.

Lad dejen hæve i ca. 3 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær i ønskede størrelser. Hvis du laver brød, så vær forsigtig med at løfte dejen over på bagepladen.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) i 10-15 minutter, afhængigt af hvor store brød du har lavet.

God fornøjelse og velbekomme

 

Ingefær-chili dip

Ingefær-chili dip

Jeg lavede denne skønne dip, en dag på mit arbejde. Den skulle egentlig bruges til en kold pasta salat, men jeg har efterfølgende set at den går godt til mange andre ting. Prøv den.

Ingredienser:

2 stk Chili

30 gr. Ingefær

3 spsk. honning

1 stk. lime

salt

Flæk chilierne og skrab kernerne ud. Smid dem i en glas blender.

Skrald ingefæren og skær den i mindre stykker og put det og honning i blenderen.

Skær top og bund af lime og skrald herefter resten af skallen af. put også denne i blenderen.

Blend det hele til en ensartet masse og smag til med salt. Det er muligt at du også skal justere lidt med de andre ingredienser.

Prøv dig frem og god fornøjelse.

Chili marmelade

chili marmelade 

5 stk chili
3 stk rød peber
1 stk æble
1 sjat hvid balsamico 1/4 dl cirka

150 gram syltesukker

1 Lille sjat olie
1 lille stk rødløg

Kernerne fjernes fra peberne og skæres i små stykker. Løget skære i fine både. Æblet skrælles og skæres i tern.
Olien hældes i en gryde. Løgene sauteres. De øvrige ingredienser tilsættes og det hele koges stille og roligt i ca 10 minutter.


Afkøl marmeladen.
Blend marmeladen og hæld den på glas.
Velbekomme.

Chili mayonnaise

Chili mayonnaise

 

4 æggeblommer

1/2 tsk salt
1/2 spsk eddike eller hvid balsamico
3 1/2 dl rapsolie
3 stk rød chili

Hæld æggeblommer og salt i glasblenderen.
Lad det køre i små 2 minutter. Tilsæt eddike og chilier som er frigjort fra kerner og stilk. Blend dette i ca 2 minutter. Hæld nu olien i en tynd stråle i blenderen, mens den kører. Fortsæt til al olien er brugt.

Velbekomme og god fornøjelse.

Råkost – Verdens bedste

Dette her er min favorit salat.

Prøv den selv. Essensen i tilberedningen af denne ligger i tilsmagningen. Hovedingredienssen er spidskål. Kål i sig selv smager ikke godt. Derfor er det tvingende nødvendigt at smage kålen til. Det gør du ved at hælde lige dele surt og sødt i. I dette tilfælde har jeg brugt friskpresset citronsaft og ahornsirup.

Start med at snitte din kål MEGET fint. Ingen gider at tykke i store klumper kål….

Hæld surt og sødt i og vend det godt rundt i kålen. Der skal nu være en god balance mellem kål, citron og sirup. Er der ikke det skal du bruge lidt mere syre/sødme. Bum…. så er det på plads.

Så skal du tilsætte tørret frugt og nødder efter egen smag. Mine favoritter er tranebær og valnødder.

Rigt god fornøjelse og velbekomme

 

Müsli

Prøv denne dejlige müsli. Det er ikke svært, kun svært vanedannende.

Tag en stegepande eller en wok. Hæld en god sjat honning i og lad det smelte. Når honningen er stopppet med at “bruse” hælder du havregryn, korn og kerner så som solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, chiafrø, hampefrø, sesam eller hvad du lige har i skabet. Kom også gerne nødder i.

Nu skal det hele vendes i den varme honning. Det skal vendes meget, OG lidt endnu og så lidt mere. Når havregrynene er ved at blive gyldne af honningen og varmen så hælder du det i en bradepande med bagepapir og lader det stå på køkkenbordet. Når det så er kølet af, så hælder du tørret frugter i, så som rosiner, tranebær, ananas, mango. Du bestemmer.

Gem din müsli i en egnet beholder og nyd den hver morgen.

God fornøjelse og velbekomme