Kategoriarkiv: Okse / Kalv

Asiatisk lyn wok med oksekød

20160319_174905

Jeg er meget begejstret for det asiatiske køkken. Jeg synes de virkelig formår at udnytte råvarerne på en enestående måde. Deres måde at sammensætte smagene på fascinerer mig meget.

Jeg har lavet denne ret, som jeg synes du også skal prøve. Det sværeste ved det asiatiske køkken er faktisk, alle de fine udskæringer det kræver. Alle ingredienser skal skære i tynde juliene, hvilket betyder tynde ensartede strimler. Dette gøres fordi, man lyn steger retterne. Det kaldes også “STIR FRY”. Wokken, som tidligere har været hvermands eje, men som er kommet lidt ud på et “not trendy” niveau, er konstrueret således at siderne på wokken bliver pokkers varme. Det udnyttes til at slynge ingredienserne rundt på siderne. Derfor “stir fry”.

Jeg brugte følgende ingredienser til denne dejlige ret:

4 personer

300 gram oksefilet (eller andet mørt kød)

75 gram peanuts

½ dl olie

200 gram sukkerærter

50 gram babymajs

½ squash

2 gulerødder

75 gram spidskål

2 stk. forårsløg

30 gr. frisk ingefær

1 rød chili

½ dl fish sauce

½ dl. soja

½ dl. Ris eddike (eller anden eddike)

Salt, sukker

Olie til stegning.

Tag en blender og blend peanuts og soja. Skær kødet i tynde strimler og vend dem med soja/peanuts blandingen. Lad det trække imens du skære Gulerødder, kål, forårsløg og ingefær juliene (tynde strimler).

Varm din wok op med olie og lyn steg kødet i ca. 3 minutter. Tag kødet op og sæt det til side. Lyn steg grønsagerne på skift. Tilsæt kødet fra tidligere, sammen med saft/marinaden der er ved kødet.

Tilsæt fish sauce, soja og eddike og kog godt igennem. Smag til med salt og rørsukker.

Server med nudler og måske indbagte rejer, (den opskrift kan du også finde her på min blog).

God fornøjelse

Velbekomme

Lasagne

Heegaard’s Lasagne

20160209_201811

Her er cirka hvad jeg har brugt til min lasagne.

2 kilo hakket oksekød

3 løg

3-4 stk gulerod20160209_174652

1 stor tsk hvidløgspuré

2 ds hakket Tomat

1 ds tomat puré

1 drys paprika

1 lille drys tørret chili

1 stort drys spidskommen

1 drys stødt koriander

Salt

Ca 3 dl Vand

 

Tag en stor gryde og varm den op med en sjat god olivenolie. Tilsæt kødet og rist det godt af ved kraftig varme.

Skær løgene i små stykker. Riv guleroden.

Tilsæt løg, hvidløg og gulerod. Varm godt igennem. Kom tomat og tomat puré i.

Tilsæt alle krydderierne og kog kødsauce godt igennem. Smag til med salt.

Saml lasagnen ved at du starter med komme lidt kødsauce i bunden af et velsmurt ildfast fad. Så lægger du et lag lasagneplader og sådan fortsætter du.

Sørg altid for at have mindst 4 lag lasagneplader. På den måde sikre du dig at du kan skære nogle flotte stykker af lasagnen.

Drys med revet ost og sæt den i ovnen ved 170 grader i 40 minutter. Tjek til den en gang imellem. Ovne varmer ikke ens. Hvis osten er ved at blive for mørk, kan du sætte en plade ind over fadet.

20160209_201834

Velbekomme

Gourmet på kun én time


Steak af oksefilet, stegte kartofler, svampesauce og råkost20160205_190608

Her er en perfekt lørdags
menu. Ja okay, jeg lavede den godt nok i går, fredag. Men men men, det er nu også en fin lørdagsmenu. Det tager ikke lang tid at tilberede og det smager himmelsk.

Vi var i BILKA i går. Føj der var mange mennesker. Jeg tænkte på om folk lige havde fået løn, men det fik de for en uge siden. Hvorfor der så var så mange, ved jeg ikke, men det var svært at komme rundt med den kritisable dårligt kørende kundevogn. Kender du det at man vælger en kundevogn som trækker på det ene hjul? Pisse irriterende. Jeg tænker; det er ikke så slemt, men når jeg så kommer ind i det overfyldte supermarked så fortryder jeg at jeg ikke tog en anden. jeg har nærmest ikke overskud til at kigge efter tilbuddene, da jeg er mere end optaget af ikke at køre op i kunden foran.

 

Nå men, i BILKA fandt vi en bakke med 4 stk. steaks af oksefilet til kr. 125,-. De så gode og nyskåret ud, med en fin fedtmarmorering, hvilket gør at kødet får en dejlig stegeskorpe, ved stegning, samt at det giver en dejlig smag. Sådan en bakke nappede vi. Vi købte også en halv liter fløde, en bakke med fire stk. portobello (svampe), en pose kartofler og et hvidkålshoved. Hjem det gik. Klokken var blevet 18.05 da jeg startede og maden var færdig kl. 19.00 dut.

Her er hvad jeg brugte og gjorde.

4 pers.

4 stk. steak af oksefilet

Salt, peber og hvidløgspure

600 gr. Kartofler

Olie , salt

Portobello

Balsamico

En sjat rødvin

Vand og en oksebouillon tærning

En lille sjat fløde og sovsekulør

300 gr hvidkål, snittet i tynde små stykker.

Honning og limesaft

Mandler og rosiner

Start med at tænde ovnen på varmluft 190 grader. Åbn pakken med steaksene og krydr dem godt med salt og peber på begge sider. Smør lidt hvidløgspure på den ene side og lad dem stå på køkkenbordet. Hvidløgspuréen, kan du finde opskrift på, på min blog.20160205_183911

Tag nu en bageplade og læg et stykke bagepapir i den. Tag nu kartoflerne (mine var vaskede og fine) skyl dem hurtigt og skær dem i stykker som du gerne vil have dem. Behold endelig skralden på. Læg kartoflerne i bradepanden og vend dem med lidt olivenolie og drys med salt. Sæt dem i ovnen.

 

Skær portobello i skiver og kast dem i en varm gryde uden fedtstof. De begynder nu at syde, svede og pibe. Bare lad dem lide.

20160205_184842Imens snitter du hvidkålen. Til kålen er det vigtigt at du smager den til med surt og sødt. Ellers kommer det bare til at smage af kål, bitter prut. Det er ikke godt. Bland så mandler og rosiner i.20160205_184147

Nu er svampene godt i gang med at svede. Tilsæt så et skvat balsamico og lad det fordampe lidt.
Tilsæt en lille deciliter rødvin. Lad det koge godt igennem. Tilsæt vand og en bouillonterning. Koge koge koge.

Sæt en pande på blusset og lad den blive varm.  Kom rapsolie på og tæl til 27. Læg dine steaks på, på hvidløgssiden. Der skal være fuld drøn på varmen. Hav tålmodighed og lad dem være i fred. 2
minutter vend. 2 minutter vend. Nu har de fået en flot stegeskorpe på begge sider. Så skruer du ned og vender dem et par gange. Lige mange gange og lige meget tid på begge sider. Cirka fire minutter i alt. Tag pande20160205_185302n væk fra blusset og lad steaksene passe sig selv. Imens skal du tilbage til so
vsen. Udrør lidt maizena i lidt vand. Det skal være dejligt fedtet og lidt klistret. Kom lidt af jævningen i sovsen og pisk. Sovsen skal koge mens du gør det. Når den har en passende konsistens, skruer du ned. Kom kulør i som du gerne vil have det. Smag til med salt.

Nu er kartoflerne færdige. Steaksene er perfekte. Råkosten er lavet og saucen (sovsen) er færdig. Så kan du dække bord, åbne en flaske rødvin og kalde på familien eller gæsterne.

Prøv det. En dejlig ret som kun tager en time. Det betyder at du sagtens kan nå at se Premier League til kl. 18 og så have maden færdig til kl. 19.

Velbekomme.

Mør Kalvefilet på sauteret rødder. Hyggelige kartofler og en god sauce.

mør kalvefilet

Som opfølgning på sidste indlæg om stegemetoder, kommer her en dejlig opskrift, hvor vi ovnsteger.

Når man skal tilberede mad, er det vigtigt at man vælger de gode råvarer. Det betaler sig. Gode råvarer koster ofte lidt mere, men spisekvaliteten er også meget bedre og hvis man så samtidig bruger lidt mere tid på at kokkerere alt for bunden, så vil man nærmest med garanti, få et superlækkert måltid.

Min menu i dag, er en rigtig gæstemenu, hvor jeg har brugt tid på at vælge ordentlige råvarer, samt tilberedt dem med masser af kærlighed og passion til faget. Kødet har jeg fået slagtermesteren til at anbefale. Derudover har jeg valgt økologiske grønsager, som jeg synes indeholder mere smag.

Menuen er: Super mør kalvefilet på sauteret øko rødder. Små hyggelige kartofler, langtidsbagte cherrytomater, hele hvidløg og en kraftig sauce.

Sauteret øko rødder:

3 rødbeder

2 stængel bladselleri

4 stk. jordskokker

Persille

Det hele rives på rivejern og sauteres i en god olivenolie indtil de begynder at blive lidt møre men stadig har bid.

Kartofler

Vælg de kartofler du bedst kan lide. Jeg bagte nogle små kartofler med skræl på. Beregn ca. 150 gr. pr. mand.

Kraftig sauce

Vælg en god bouillon. Jeg ved at ikke alle koger deres egen fond, hvilket er det bedste. Benyt da i stedet en okse bouillonterning og kog den op i vand. Lad væsken reducere og tilsæt da en sjat mørk balsamico og lidt rødvin. Tilsæt også lidt peber korn, korianderkorn, en skrællet gulerod, et lille løg skåret i kvarte. Lad det hele koge til grønsagerne er møre. Sigt væsken og smag saucen til. Jævnes evt med lidt maizena.

Cherrytomater og hvidløg

Tomaterne skylles og sættes på en bageplade med bagepapir. Dryp lidt olie og salt over og stil dem i ovnen i ca. en time ved 110 grader.

Skær låget af hvidløget og dryp med olie. ”læg” låget på igen og sæt løgene på en bageplade med bagepapir. Sættes i ovnen sammen med kødet.

Mør kalvefilet.

Kalvefilet afpudses og drysses med salt og peber. Lad den gerne stå og trække med krydderierne. Tag en pande og sæt den på varmen og lad den blive meget varm. Dryp med lidt olie og brun kødet hele vejen rundt for kraftig varme.

Læg kødet i et ildfast fad og sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 25 minutter indtil det har en kernetemperatur på ca. 54 grader. Stegetiden afhænger naturligvis af størrelsen på kødstykket. Tag det ud og lad det stå i fadet. Kødet skal trække i ca. 15 minutter inden det skæres.

Anret og server og nyd aftenen og det gode selskab.