Kategoriarkiv: Gris

Flæskesteg

Den bedste flæskesteg

Det er jul det er flæskesteg.

Vis tilfældige et billede af en flæskesteg og spørg hvad de kommer til at tænke på. De fleste vil sige jul, andre vil sige mormor eller farmor. Bare ordet flæskesteg sætter gang i sansecentret, og man kan nærmest både smage og lugte denne skønne ret.

MEN når det så er sagt, så er der mange der ikke mestre at lave en god steg med saftigt kød og sprødt svær.

Det vil jeg nu fortælle hvordan du hver gang får succes.

Først og fremmest skal du ridse sværen ned til kødet. Ikke for langt men igennem fedet. Så skal du salte sværen og det er vigtigt at du kommer ned mellem hver rids. Lad nu stegen hvile og trække på køl til næste dag.

Næste dag sætter du stegen i ovnen i en bradepande beklædt med bagepapir ved 120 grader i ca. 45 minutter pr kg, eller til en kernetemperatur på omkring 60 grader. Så skruer du ovnen op på 170 grader i ca. 20 minutter og til sidst 225 grader til sværen er sprød.

Sådan får næsten med garanti en lækker saftig steg med sprød svær.

God fornøjelse og velbekomme.

Kroketter med skinke

Croquetas con jamon

Ingredienser

25 gr. smør

½ løg

50 gr, hvedemel

2½ dl. mælk

140 gr. skinke

100 gr. revet ost (gerne blanding af mozzarella og cheddar)

1 tsk sennep

2 spsk fløde (kan udelades)

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt løget som er skåret i fine små stykker. Tilsæt melet og rør det godt sammen. Tilsæt mælk og pisk det til en smidig, ensartet tyk dej.

Tag gryden af blusset og tilsæt de andre ingredienser. rør i den varme masse til osten er smeltet. Sæt det på køl i minimum 2 timer, gerne natten over.

Når massen er stivnet helt tager du en teske og laver nogle kugler på størrelse med en valnød.

Vend kuglerne i mel, æg og rasp (i nævnte rækkefølge). Tag en pande med godt med rapsolie og steg kuglerne gyldne.

Hold dem varme i ovn. Du kan også fryse dem ned og tage dem op efter behov. Her skal de blot varmes i ovnen.

God fornøjelse og velbekomme

Forloren hare

20160421_202658

Denne dejlige klassiker, som gennem tiderne er blevet elsket af både store og små.

Du får retten i den klassiske form, men du kan sagtens ændre dens form til rund, firkantet eller trekantet.

Til 4 personer:

500 gr. hakket kalv/flæsk

30 gr. salt

2 små løg

2 æg

30 gr. mel

½ dl. mælk

Bacon så det passer.

Start med at komme salt i det hakkede kød. Lad det stå og trække sammen. Pil løgene og blend dem sammen med mælken. Hæld det i farsen sammen med æg og mel. Ælt det godt og stil det på køl i ca. 30 minutter.

Imens kan du skrælle kartofler og lave din ynglings salat.

Tag farsen ud af køleskabet hvis den stadig er meget lind, kan du tilføje lidt mere mel. Ellers tager du en bradepande med bagepapir og lægger farsen heri. Form den som et brød og læg bacon omkring.

Stil den i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. Herefter hælder du vand i bradepanden således det står 1/3 del op af kødet. Steg videre i ovnen ved 160 grader i ca. 35 minutter.

Sæt kartofler over at koge.

Tag en gryde med 50 gram smør og smelt det. Kom en eller to spiseskefuld mel i og bag det af. Kom lidt kalvefond i og kog det kort.

Efter 20 minutter tager du bradepanden ud af ovnen og hælder væsken fra bradepanden igennem en sigte og ned i saucen. Sæt “haren” i ovnen igen.20160421_202634

Husk at holde øje med kartoflerne.

Kog saucen op og tilsæt en spiseske fuld ribsgele. Smag til med salt og peber og tilsæt evt lidt kulør.

Så er retten klar.

Skær kødet i skiver. Server med kartofler, sauce og salat.

Velbekomme og god fornøjelse.

Boller i karry

ed33b4ce-a435-4dba-ba22-b4bef7589da8

Til 4 personer skal du bruge

400 gr. hakket kalv/flæsk

15 gr salt

1 æg

1 løg pillet og revet

50 gr. mel

1 løg skrællet og i små tern

1 æble skrællet og i små tern

1-2 tsk karry

30 gr. smør

1 dl. mælk

3 dl. ris

salt og peber

Start med farsen.

Tag det hakket kød og kør det sej med salt (dette betyder jo blot at ecbc604d-bc8d-40e2-a96a-da393d38de4edu kommer salt i og ælter det et kort øjeblik). Ordn i mens løg og æbler.

Kom nu løg, mel og æg i farsen og ælt det til en ensartet fars. Sæt det på køl. I mens sætter du en pæn stor gryde på blusset og hælder rigeligt med vand i. Kast lidt salt i også. Når det koger tager du farsen ud og former små kødboller. Dump dem i vandet. Efter et stykke tid kommer de op til overfladen, så er de tæt på at være færdige. Kog lidt videre og hold dem varme.77772386-6ad8-4514-b271-f69c7aaf0bc3

I en anden gryde, smelter du smørret. Sauter løg og æbler. Når de er klare kommer du karry i og “brænder” denne af. Så tilsætter du melet og rører og rører og rører til det er en sjov dej. Tilsæt lidt af mælken og rør KRAFTIGT til du får en lidt mindre sjov dej. Tilsæt lidt mere mælk. Nu skulle det gerne begynde at ligne en meget tyk sovs (sauce, undskyld). Tilsæt nu lidt af kogevandet fra kødbollerne. Se, nu begynder det at ligne en dejlig sauce. Jeg plejer på nuværende tidspunkt at tage gryden fra og blende saucen, så jeg får en glat sauce. Sæt gryden tilbage på blusset. Smag til med salt og peber. Er saucen for tyk, tilsætter du lidt mere kogevand. Er den for tynd, kan du jævne den med maizena.

Kog dine ris, efter anvisninger på posen.

Jeg plejer at servere retten med gulerodssalat. ed33b4ce-a435-4dba-ba22-b4bef7589da8

Noget der twister retter rigtig godt er mango chutney. Prøv det.

Nu skal du bare sætte gryderne på bordet og tilkalde familien.

Hyg jer og velbekomme.

 

 

 

 

 

 

 

ecbc604d-bc8d-40e2-a96a-da393d38de4e 77772386-6ad8-4514-b271-f69c7aaf0bc3

Frikadeller som far laver dem

20160106_185832

Ofte er jeg blevet spurgt om jeg vil starte et aftenkursus hold i
madlavning for mænd der ikke er så gode til at lave mad. Jeg har endnu ikke taget mig sammen til at sammensætte dette, så derfor kan denne blog måske være til hjælp til mange mænd der gerne vil hjælpe eller overraske konen eller kærsten. Jeg vil lave mad så det kan forstås. Jeg vil også gerne afmystificere nogle af de udtryk, som mange slynger om sig med, hvilket blot gør tingene mere besværligt.

Jeg vil starte min ”mad elskende” rejse sammen med jer, med at lave noget meget dansk og meget nede på jorden, mad. Nemlig; frikadeller.

Alle, eller de fleste, kender frikadellen og mange har holdninger til hvem der laver den bedste delle. Mange kan også fremkalde både udsende, smag og duft, blot ved at høre navnet frikadelle. Det er nogle af de mange fantastiske ting der er ved denne lille kød bolle.

Jeg vil fortælle jer hvordan jeg tilbereder frikadeller og hvis I gør som mig, kan I måske også komme til at lave verdens bedste frikadelle. Man kan servere dellen med meget forskelligt tilbehør. I dag har jeg valgt kogte kartofler og stuvede hvidkål (som naturligvis spises med kanelsukker).

 

Jeg har købt mit hakket svinekød i MENY, som20160105_191654 friskhakker hver dag af danske dyr. Det har jeg det bedst med. Nu ville skæbnen det således at jeg til dagens menu, glemte at købe løg. Men pyt med det, for det skaber en winwin situation, da jeg i stedet brugte nogle porrer jeg havde liggende i grønsagsboksen. Det vil jeg også anbefale jer alle til at bruge det I har liggende i stedet for at købe nyt og smide gammelt ud.

 

Til mine frikadeller brugte jeg følgende:

1 kg. Hakket svinekød

Ca. 15 gr. salt

2 stængler porrer (brug ellers 3 alm løg).

Ca 1½ dl. Mælk

Ca. 75 gr. Mel

3 stk. æg.

Olie til stegning.

20160106_175802

Start med at komme salt i det hakkede kød. Hvis man er smart siger man at man kører farsen sej, som blot betyder at saltet binder væsken i kødet samtidig med at det frigiver nogle proteinstoffer som gør at du nemmere får en flot stege skorpe.

Lad farsen stå og trække saltet mens du hakker, river eller blender dine løg (porrer). Jeg blender dem på min dejlige Kenwood 20160106_175449minihakker. Smid hakket løg, mel og æg ned i farsen. Smøg ærmerne op og ælt farsen med fingrene. På denne måde kan du bedst mærke om farsen er rørt nok. Hvis du kører den på en fancy køkkenmaskine, risikerer du at farsen bliver ”lang”, hvilket betyder at kødfibrene bliver trævlet og det gør ikke dellen god.

20160106_180149

Tag en spiseske med én klat fars og steg den på en varm stegepande med lidt olie på. Dette er en stegeprøve, som skal vise om du har krydret dine frikadeller ordenligt. Hvis den smager dejligt kan du med fordel lade farsen hvile i små tyve minutter.

20160106_183456

I mens kan du eventuelt lave de stuvede hvidkål og kartofler, eller gå en tur med hunden. Du bestemmer.

 

Følgende brugte jeg til de stuvede hvidkål:

½ hvidkålshoved

25 gr. Smør

35 gr. Mel.

2 dl. Mælk

Salt og revet muskatnød

20160106_180014

Skær stokken væk og snit resten af kålen i strimler som du synes er behagelige at spise. Sæt en gryde over med let saltet vand. Når vandet koger, putter du kålen i og lader det koge i ca. 12 minutter. Sigt (brug en si), kålen fra vandet, men gem noget af kogevandet til senere.

I en anden gryde smelter du smørret. Når det ikke bruser mere og inden det bliver brunt, hældes melet i og der piskes til det bliver til en jævn og glat (uden klumper), dej. Tilsæt mælk og pisk. Når det koger, tykner sovsen. Du skal ende med en sovs der er rimelig tyk. Hvis den er for tyk justere du med kogevandet fra kålen. Så tilsættes kålen og der røres rundt. Når konsistensen er som du gerne vil have det, skal du blot smage til med salt og muskatnød.

20160106_182503

Jeg gider altså ikke skrive hvordan man skræller og koger kartofler.

Sæt bare gryderne på bordet, det er min holdning. Det vigtigste er at spise sammen i familien. Sørg for noget kvalitetstid og noget mad der er tilberedt med omtanke og kærlighed.

20160106_185952