Kategoriarkiv: Brød

Brød, brød, brød

Brød

Jeg elsker brød og at bage brød. Men at bage godt brød tager altså lidt tid. Dette skyldes at for at man kan få et brød der smager godt og har den rigtige “krumme”, så skal dejen have lov til at udvikle sig. MEN resultatet er bestemt værd at vente på.

Jeg vil her komme med to opskrifter. Jeg bruger disse ofte når når jeg laver buffeter.  Jeg former brødene forskelligt og kommer forskelligt toppings på. På den måde får jeg forskellige brødtyper og oplevelser.

Det første er ciabattabrød, som egentlig er et meget hvidt brød uden ret mange kostfibre, men det smager skønt.

Ciabatta brød

2½  dl. koldt vand

10 gr. gær

250 gr Hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over.

2½  dl. vand

ca. 400 gram hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående hældes i dejen fra i går. Nu skal der æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig.

Nu skal dejen efterhæve, gerne i en skål hvor det er nemt at hælde den ud efterfølgende. Det er meget vigtig ikke at røre for meget ved dejen, da du kommer til at punktere dejen. Vi vil gerne have store krummer.  Lad dejen hæve cirka 2 timer.

Hæld FORSIGTIGT dejen ud på et meldrysset bord og “skær” dejen i ønskede størrelser. Du kan lave boller eller brød. Du kan også forsigtigt hive dem flade og pensle dem med olivenolie og drysse med krydderurter, herved får du et dejligt madbrød.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) og bag dem i 8-14 minutter, afhængigt af hvor store brød du laver.

 

Det andet brød jeg bager er et hvedebrød med rugmel. Jeg kan god lide smagen af rug. Samtidig giver det en dejlig nærmest svampet krumme.

Ligheden med ciabatta er at det tager tid at få et god brød, men det er umagen værd.

Hvedebrød med rug

2 dl. kernemælk (eller vand)

5 gr. gær

125 gram hvedemel

125 gram rugmel

1 spsk honning

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over og meget gerne i 2 dage. På den måde får mælkesyrebakterierne rigtig sat gang i festen og udviklingen af aromaer.

5 dl. koldt vand

800 gram hvedemel

10 gram gær hvis det kun står én nat

20 gram salt

Ovenstående ingredienser tilsættes hvede/rugblandingen og æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig. Da der er rugmel i bliver dejen knap så elastisk som ciabatta men tæt på.

Lad dejen hæve i ca. 3 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær i ønskede størrelser. Hvis du laver brød, så vær forsigtig med at løfte dejen over på bagepladen.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) i 10-15 minutter, afhængigt af hvor store brød du har lavet.

God fornøjelse og velbekomme

 

Knækbrød

Allans Knækbrød

Ingredienser

230 gr. Solsikkekerner  (gerne ristet i ovnen)

110 gr. Hørfrø

60 gr. Chiafrø

150 gr havregryn

75 gr. Hvedeklid

50 gr rugmel

50 gr fuldkornshvedemel

1 dl rapsolie

2 dl vand

10 gr salt

150 gr surdej (1 del vand til 1 del rugmel som står i 2 dage i køkkentemperatur)

Solsikkekerner og hørfrø blendes. Blandes sammen med resterende ingredienser.

Rulles ud mellem to stykker bagepapir og bages i ovnen ved 200 grader i Ca 16 minutter.

Velbekomme og god fornøjelse

Ciabatta brød

Min søn spurgte mig om jeg kan bage lige så gode burger brød som dem de laver på Sunset. Jeg googlede deres Snack Burger Deluxe og så at det var en ciabatta bolle de bruger. Så jeg forsøgte at komme dem efter. Resultatet blev fremragende. Prøv dem selv.

20160628_175643

Ælt i Ca 15 minutter.

Screenshot_2016-06-28-19-06-07-1Når du tager dejen ud af beholderen skal du passe på ikke at røre, trykke, presse for meget på dejen da du så trykker luften ud. Og det er ærgeligt.

 

Screenshot_2016-06-28-19-04-00-1

Panini brød

13534093_1163662610351194_1990314568_n

Hæld mælk i en skål. Smulder gæren. Tilsæt resten og ælt det godt, gerne på en røremaskine. Æltes i ca. 15 minutter.

Hæver i ca. en time.

Rulles ud til en rektangel på 40 x 20 (Dejen er sådan cirka1½ cm tyk). Skær den i passende aflange stykker. Lad dem efterhæve i 30 minutter.

Pensles med lidt vand og bages ved 210 grader i 12 minutter.

Fantastiske til madpakken, skov turen eller kørselv ferien.

Velbekomme

Chokolade boller som brud

fed5252e-1b23-4d9e-b5ea-bdc36659e151

Fantastiske chokolade boller. Med inspiration fra Meyers Bageri

 

16 store boller

5 dl lunken vand

50 gr. gær

1 kg. hvedemel

50 gr. smør

50 gr. sukker

1½ tsk kardemomme

12 gr. salt

2 æg

100 gr. chokolade (knapper eller i små stykker)

æg til pensling.

Opløs gæren i vandet. Tilsæt mel og salt, sukker og kardemomme. Kør dejen på røremaskine til dejen er ensartet. Tilsæt blød smør og ælt videre i 4 minutter ved lav hastighed. Herefter 4 minutter ved høj hastighed og indtil dejen slipper kanten og er virkelig glat, blød og lækker.

Tag dejen op på bordet og lad den hæve tildækket i ca. en time.

Herefter tager du dejen og laver en fordybning i midten. Slå æggene ud i fordybningen. Kom også chokoladen i. Fold dejen sammen og tag en kniv eller en spartel og hak dejen i mindre stykker, samtidig med at du får æg og chokolade blandet godt ind i dejen.

Nu har du en dej der ikke ligner en almindelig dej. Men alt er som det skal være. Lav nu 16 lige store “bunker” af dej og læg dem på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve i 30 minutter og Pensel dem med æg. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter og lad dem afkøle lidt inden du nyder dem til en kop god kaffe.

Velbekomme

 

Scones

Scones

Scones. Ja… Enten er man til dem eller også så er man ikke. Jeg lavede disse på mit arbejde forleden. Det er en fantastisk nem opskrift, så derfor udgiver jeg den her.

Har du lyst til at prøve dem så værsgo

Du skal bruge:

  • 225 gram mel
  • 50 gr, usaltet smør
  • 1 spsk bagepulver
  • 25 gr. rørsukker
  • 125 ml. kærnemælk

Smuldr eller kør mel og smør på en foodprocessor, til det ligner brødkummer. Kom rørsukker og bagepulver i og rør det sammen. Tilsæt nu kærnemælken og ælt til du har en glat og ensartet dej.

Nu kan du forme den som en rund pandekage, på ca. 1½ cm tykkelse og forskær den i 6 stykker, som på billedet, eller du kan forme den til 6 små brød.

Bag dem i ovnen ved 220 grader i 13 minutter (cirka).

Velbekomme

 

Valnøddeboller

Valnøddeboller

Jeg brugte

2 dl kærnemælk20160216_143829

30 gr smør

25 gr. Gær

4 dl. Lunken vand

20 gr. Salt

Ca. 40 gr. Valnødder

Ca 650 gr. Hvedemel

Ca. 200 gr. Ølandshvedemel fuldkorn (du kan også bruge grahamsmel)

Put kærnemælk og smør i en egnet beholder og varm det i micro ovnen til ca. 30 grader. Kom væsken i en skål sammen med vand og gær og opløs gæren heri. Tilsæt salt og ølandshvedemelet og rør rundt. Tilsæt valnødder og næsten al hvedemelet. Ælt for pokker, ælt! Måske dejen skal have lidt mere mel, så gør du det. Dejen skal være smidig og let klistrende.

Stil dejen i en skål og lad den hæve en times tid.

Tag lidt mel på de rene fingerspidser og løsne dejen fra kanten. Du må ikke trykke på dejen. For så pumper du al luften ud og så skal du starte forfra med hævningen. Når dejen er løs i kanten vender du skålen på hovedet og lader dejen falde ned på et mel drysset bord.

Du må stadig IKKE pumpe luft ud af dejen.

Skær nu 16 klumper dej ud og løft dem forsigtig over på en bageplade beklædt med bagepapir. Du rører stadig ikke for meget ved dejen, vel?

Lad boller hygge sig imens din oven bliver tændt på varmluft og 210 grader. Imens kan du jo passende rydde op og vaske bordet pænt af.

Når ovnen er varm sætter du boller ind og bager i 15 minutter.

20160216_150733Lad efterfølgende bollerne hvile på en bagerist imens du laver kaffe

og dækker bord.

Velbekomme.

Morgen boller

1453632090531

NEMME MORGEN BOLLER

Her får du lige en opskrift på dejlige boller. Jeg bruger opskriften tit da den er nem og at den lykkes hver gang. Den tager ca. 15 minutter i alt at makke i. Start om aftenen og gør det færdig om morgenen.

Ingredienser

½ l væske (vand eller vand og mælk eller vand og kærnemælk. Der er mange muligheder)

1 tsk salt

Max 25 gr. gær

2 spsk olie

Dag 1

Mel SÅ DET PASSER (ønsker du grove brød: 2/3 hvedemel og 1/3 groft mel) Hvad passer? til en halv liter væske skal du bruge godt et kilo mel i alt. Prøv dig frem.

Det hele røres sammen i en stor skål om aftenen til det næsten slipper kanten. Dejen skal være lind og klistret. Jo mere og hurtigere du rører/ælter/pisker, jo bedre bliver bollerne, da æltning skaber glutennetværk, som gør at dine boller får en dejlig krumme. Overdækkes og sættes i køleskabet.

Dag 2

Dagen efter sætter du 16 klatter på en bageplade med bagepapir og sætter dem ind i en kold ovn ved ca. 200 grader. Bages i ca. 25 minutter.

Tages ud og afkøles let på en bagerist. Herved beholder du den sprøde skorpe.

God fornøjelse