Kylling i kokos

Her kommer endnu en nem ret som sagtens kan nås efter arbejde. Hverdags mad er fantastisk fordi det skal være så nemt og hurtigt, samtidig med at det det er nærende. Hvor nærende det skal være kan du selv justere. Eksempelvis kan du til denne ret servere brune fuldkorns ris til. Eller et groft brød eller blot lidt ekstra grønt.

Retten her kan snild laves på 45 minutter. Der er bare lidt snit og hak ellers passer retten sig selv. Husk hvis du bruger brune fuldkorns ris så skal de mange gange have vildt langt tid om at koge, så tjek lige på posen.20160119_192731

Jeg bruger altid dansk kylling og de andre råvarer er økologiske. Kokosmælken har jeg købt online på det “økologiske supermarked”. Det er en god kvalitet. Du kan tjekke supermarkedets udvalg ud her:

Til retten skal du bruge følgende:

4 personer

Ingredienser

800 gr. Kyllingeunderlår

2 løg

1 fennikel

4 store gulerødder

2 tsk god karry

1 ds. Kokosmælk

Salt og peber

Løg, fennikel og gulerod skæres i små stave (Det hedder julienne, på køkken sprog, Smart ik?). 20160119_193217

Tag en passende gryde med en god tyk bund og varm den op. Kom olie i gryden og tilsæt kyllingelårene. Brun dem godt uden at de bliver sorte. Tag dem op med en hulske og kom så grønsagerne i den varme olie. De skal sauteres (det betyder bare at de skal steges uden at de får farve. Endnu et smart udtryk. Wau). Tilsæt karry og lad denne blive godt varm.

Kom nu lårene tilbage i gryden og tilsæt kokosmælken. Når den første kogeboble kommer skruer du ned for varmen således at retten blot simre. Den må altså ikke buldrekoge, da du så risikerer at kokosmælken ”skiller” og retten bliver grynet. Det gider vi ikke.

Når kyllingelårene er færdige (75 grader inde i midten af låret. Brug et stegetermometer. Køb et godt et og brug det. Så er du aldrig i tvivl om maden er i orden), så smager du retten til med salt og peber.

Serveres med ris og meget gerne en mangochutney.

Velbekomme.

 

 

 

Is hjemmegjort

Is er godt. Meget is er meget godt. Men det skal helst være hjemmegjort. Problemet med at lave is selv, er at det ofte krystalliserer. Alt hvad vi fryser får is krystaller. Jo langsommere vi indfryser jo større is krystaller opstår der. Vi skal derfor altid sørge for at indfryse tingene så hurtigt som muligt. det kan gøres ved at opdele det der skal fryses i mindre, flade bøtter. Når vi taler is, kan det anbefales at man rører jævnligt i isen under indfrysningen. Ved at gøre dette slår man is krystallerne i stykker og en mere cremet is. Det allerbedste er naturligvis en ismaskine. Denne fås i mange variationer og prisklasser. Jeg foretrækker en maskine der både rører/roterer og fryser isen. Klik på reklamebanneret herunder og se de mange muligheder der er.

Prøv den her opskrift. Det er mega nemt og du kan sagtens tilsætte din favorit smag til iscremen. Ønsker du kaffe smag, chokolade, lakrids eller jordbær, tilsætter du blot æggesnapsen smagen.

God fornøjelsen

Ingredienser

4 æggeblommer

70 gr. rørsukker

2 dl. Letmælk

2½ dkl. Piskefløde

1 stang vanilje

Fremgangsmåde

Æggeblommerne piskes tykke med sukker.

Vanillestangen flækkes, og vanillekornene skrabes ud og blandes med æggemassen. Skær stænglen i kvarte, og ryst stykkerne med ca. 1 dl af mælken, for at få de sidste korn med.

Både “vanille-mælken” og resten af mælken tilsættes æggemassen under piskning. Pas på ikke at få stængel-stykkerne med.

Fløden piskes til skum (ikke for fast), og blandes med en ske med de øvrige ingredienser.

Bemærkninger

Indfryses ca. 40 minutter i ismaskine. Kan spises med det samme med soft-ice konsistens, eller fryses ca. 1 time yderligere for at blive fastere. Hvis du ikke har en maskine, så husk at røre i isen jævnligt.

Rigtig god fornøjelse

Fisk i fad med ris

Egentlig kalder vi, herhjemme, retten for “Islandsk fiskeret”. Men jeg har erfaret at islandsk fiske ting, af mange, forbindes med nedgravede og halvrådne fisk. Ligesom at mange forbinder grønlandsk madkultur med hvalspæk og langtidsstegt sælluffer. I Afrika spiser de kun laver som de hiver op af jorden og så videre og så videre. I forhold til Island så er denne ret helt autentisk og der bruges kun dejlige, simple og kendte råvarer. Faktisk så autentisk at min kone egenhændigt har bragt den til Danmark, efter at hun i sine ungdomsår, i en årrække, var bosat på øen.

Tilbage til navnet, så nøjes jeg med at kalde den Fisk i fad med ris.  Retten er super nem at lave, tillige med at der er masser af smag i den.

Jeg synes du skal hoppe op på cyklen og race hen til dit favorit indkøbssted og handle ind til nedenstående.

Til 4 personer skal du bruge:

400 gr.          fisk, (evt. torsk eller sej).

2 dl.              Ris

200 gr.          Rejer

200 gr.          Asparges

500 gr.          Champignon

2½ dl.           Fløde (kaffe eller madlavning)

100 gr.          Revet ost

½ tsk.            Karry

½ tsk.            Gurkemeje

Evt.  ærter

Fisken pocheres i let saltet vand og stilles til side. Ris koges i karry og gurkemeje, som anvist på pakken. Champignon ristes af på panden til væden er væk. Risen lægges i et smurt ildfast fad. Fisken anrettes ovenpå. Fordel champignon, asparges, rejer og ærter i fadet. Hæld fløden over retten og drys til sidst med revet ost.

Sættes i en varm ovn ved 180° i ca. 35 minutter.

Serveres straks med et godt stykke brød til.

 

Pizza

20160124_112504

Skal vi have pizza, bager jeg dem altid selv. For det første smager de bedre end dem man kan købe og for det andet så ved jeg hvilke ingredienser der er brugt. Den anden dag bagte jeg en hel stak, som min skulle have med på skiferie. Prøv selv at bage og smage. Bage – smage…… Det rimer.

Pizza dej

3 dl. vand

10-50 gram gær. ( du kan bruge lidt mere gær hvis det er til aftensmaden. Ellers har sådan en dej bedst af at stå og hæve langsomt.)

1 spsk salt

Ca 2 dl. grahamsmel (så mætter pizza’en mere, da grahamsmel er hvede med skal, kim og hele mollevitten)

Ca 5- 6 dl. hvedemel (almindelig kan sagtens bruges. Tipo 00 er en mel med et meget højt protein indhold og meget god til pizza. Kig i butikken på protein indholdet i forskellige mel typer. Jo højere protein indhold, jo bedre hæver din dej og jo mere elastisk bliver dejen.)

Opløs gæren i vandet tilsæt grahamsmel og salt og pisk det sammen. tilsæt nu hvedemelet lidt efter lidt. Mel tilpasses efter dejens fugtighed så man får en elastisk dej.

Denne portion passer til 2 bradepander i en almindelig husholdnings ovn.

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse kan den rulles ud. Husk at bruge bagepapir i bradepanden, det letter rengøringen.

Imens dejen hæver kan du tilberede pizzasaucen.

Ingredienser:

1 løg

2 fed hvidløg

lidt olie

1 dåse hakket tomat.

1 drys af hvad du har af tørret krydderier (timian, oregano, basilikum)

Pil løget og skær det i både. Tag en gryde og kom lidt olie i og sæt varme på. Hvis du er i tvivl om olien er varm nok, kan du smide et lille stykke løg ned og se om det syder omkring det. Når det syder kaster du resten af løget i. Efter 1 minut tilsætter du hvidløget som du har hakket og de tørrede krydderier. Gi det et par minutter. Tilsæt nu en dåse hakket tomat. Lad det hele kog lidt ind (det betyder blot at du koger det, indtil lidt af vandet er fordampet). smag til med salt og evt. et lille bitte drys sukker.

Lad saucen afkøle lidt inden det bruges på dejen. 20160124_110503

Når du samler din pizza starter du naturligvis med at rulle dejen ud. Herefter kommer du pizzasauce på. Så drysser du med lidt revet ost og herefter kommer du dit favorit fyld på.

Bemærk det er vigtigt at din dej bliver rullet meget tynd. Ellers får du et blødt tykt brød med tomatsauce og ost. Det duer ikke!!! Basta.

Pizza’er skal bages ved minimum 220 grader i ca. 15 minutter, så du skal skynde dig at dække bord og rydde op efter dit rod på komfuret og køkkenbordet.

Velbekomme og god fornøjelse

 

 

Energi bar

20160125_152845

Hermed endnu en opskrift som du bare må prøve. Det er en energi bar med kun naturlige sødestoffer. Ikke noget med raffineret sukker og andet stads. Mums

Ingredienser

700 gr. Svesker

90 gr. Kokosmel

140 gr. Pistacienødder

200 gr. Hasselnød

150 gr. Solsikkekerner

120 gr. Havreklid

Saft af én appelsin

200 gr. Smeltet honning

God mørk chokolade til pensling.

Start med at blend svesker, nødder og kerner, til en konsistens du kan lide. Bland kokosmel, havreklid saft og honning i skålen og ælt det godt. Det er en god, dejlig klistret masse.20160125_134753

Tag en god klat og læg den på et stykke bagepapir og endnu et papir ovenpå. Start med at presse og rul herefter massen til den har en tykkelse på ca. 1½ cm.20160125_135635

Jeg gør det, at jeg skærer kanten til med en pizzaskærer, således at jeg får en lige kant. Det jeg skærer fra ruller jeg ud igen, så der ikke går noget til spilde.

Bag massen i ovnen ved 185 grader i ca. 9 minutter. Den må godt blive lidt brun i kanter og overflade, det fremhæver blot smagen.

Når de kommer ud af ovnen, skæres de i passende stykker, (35 stk. á ca. 45 gram). Lad dem være samlet efter udskæringen. Fordel nu chokoladen på der varme barer. Vent i cirka 2 minutter. Tag en paletkniv og fordel den nu smeltede chokolade over barerne. Nu kan du rykke barerne lidt mere fra hinanden, således at chokolade kan drive lidt ned af siderne.

Prøv dem. Det er en energi bar der er fuld af gode sager. Brug dem til madpakken, sport, mellemmåltidet eller bare for sjov.

Morgen boller

1453632090531

NEMME MORGEN BOLLER

Her får du lige en opskrift på dejlige boller. Jeg bruger opskriften tit da den er nem og at den lykkes hver gang. Den tager ca. 15 minutter i alt at makke i. Start om aftenen og gør det færdig om morgenen.

Ingredienser

½ l væske (vand eller vand og mælk eller vand og kærnemælk. Der er mange muligheder)

1 tsk salt

Max 25 gr. gær

2 spsk olie

Dag 1

Mel SÅ DET PASSER (ønsker du grove brød: 2/3 hvedemel og 1/3 groft mel) Hvad passer? til en halv liter væske skal du bruge godt et kilo mel i alt. Prøv dig frem.

Det hele røres sammen i en stor skål om aftenen til det næsten slipper kanten. Dejen skal være lind og klistret. Jo mere og hurtigere du rører/ælter/pisker, jo bedre bliver bollerne, da æltning skaber glutennetværk, som gør at dine boller får en dejlig krumme. Overdækkes og sættes i køleskabet.

Dag 2

Dagen efter sætter du 16 klatter på en bageplade med bagepapir og sætter dem ind i en kold ovn ved ca. 200 grader. Bages i ca. 25 minutter.

Tages ud og afkøles let på en bagerist. Herved beholder du den sprøde skorpe.

God fornøjelse

Tilberedning: Kogning

Tidliere har jeg skrevet om forskellige stege metoder. Her kommer en lille præsentation af tilberedningsmetoden ”Kogning”.

Kogning inddeles i fem grupper: kogning, braisering, pochering, blanchering og dampning.

Det er det samme der sker når vi koger som når vi steger. Nemlig det at vi mørner vores fødevarer, således at det kan spises. Lidt mere teknisk, sker der det at når vi tilbereder kød, så blødgør og smelter kødets bindevæv. Bindevævet er det elastik lignende klister der holder kødet sammen. Prøv eventuelt en dag at tage det kød du skal tilberede og skære et tyndt stykke og hiv så i stykket. Nu vil du kunne se bindevævet som en transparent eleastik.

Når vi tilbereder grønsager så skal vi have nedbrudt cellevæggene. Hvis vi bider i en rå gulerod så er der masser at tygge på, samtidig med at den naturligvis smager af noget så fornemmer vi også saften fra guleroden. Hvis vi så koger guleroden helt mør og tager en bid af den så får vi en helt anden mundfølelse, da al sprødhed er væk og tilbage er kun smag og saft. Ved kogning af guleroden får vi nedbrud alle de cellevægge guleroden har, således at der kun er den yderste ”væg” tilbage. Resten er blevet en stor blød masse. Ofte når vi koger gulerødder og andre grønsager, ønsker i at koge dem al dente, hvilket betyder at vi stopper kogningen inden grønsagen bliver til en blød masse og således at den stadig har en smule sprødhed tilbage. Dette er meget vigtigt for spisekvaliteten.

Hvor lang tid, dine valgte emner skal koge afhænger meget af emnet og størrelsen på emnet. Typiske ting vi koger er:

 • Kartofler, pasta, ris, korn.
 • Kød til frikassé
 • Høns til høns i asparges (her koges hønen til kødet begynder at løsne sig om benene.)
 • Grønsager til supper (mærk med en gaffel om grønsagerne er møre nok til at kunne blendes).

Normalt koger vi i vand, suppe, fond og vin. Når vi bruger andet end vand er det for at give smag til det vi har i gryden.

Braisering

Dette er en tilberedningsmetoder der er meget brugt uden at man måske lige siger dette fancy navn. Det er faktisk en blanding af en stegning og en kogning. Ofte bruger vi den til kødstykker med meget bindevæv. Altså simreretter, så som gryde stege:

 • Ossobuco-
 • Svinekæber m.fl.

En perfekt braiseregryde er lavet af smedejern, da den kan tåle høj varme og kan holde på varmen. Når du braiserer skal du først brune dit kød godt på alle sider. Tag kødet op og drys gerne med salt og peber og brun herefter eventuelt de grønsager du ønsker at bruge. Her er rodfrugter gode da de giver god smag og skal have lang tilberedningstid. Når rødderne er brunet lægger du kødet ovenpå og hælder væske ved så det dækker en tredje del op af kødet. Væsken kan være vand, suppe, fond og vin eller en blanding af det hele. Læg låg på og stil gryden i ovnen og lad hele herligheden hygge sig nogle timer.

Når kødet er mørt og lækkert hælder du væsken fra, over i en anden gryde og smag saucen til og jævn den til passende tykkelse.

Pochering

Et underligt udtryk. Men det betyder blot at du koger nænsomt. Væsken må ikke bulderkoge men blot have en temperatur lige under kogepunktet. Det samme gælder her, at du kan bruge forskellige typer af væske til tilberedningen. Man pocherer:

 • Skrøbelige kødtyper som fisk (fisk indeholder ikke meget bindevæv så derfor er fisk hurtig at gøre spiseklar)
 • Skrøbelige grønsager og frugter så som broccoli, blomkål, pærer, ferskener og æbler

Fisk tilberedes til ca. 50 grader eller til man kan skille kødlamellerne fra hinanden.

Blanchering

Endnu et underligt udtryk. Men det betyder blot at du putter dit emne ned i spildkogende letsaltet vand. Man bruger det til:

 • Kødstykker hvor du ønsker at lokke porerne i kødet, for at bevare al kødsaften inde i kødet.
 • Grønne grønsager og blade hvor du ønsker at bevare eller fremhæve grønsagens farve.
 • Grønsager der skal være al dente.

I forhold til de grønne grønsager så bliver deres farve nedbrudt ved tilberedning, men ved en hurtig blanchering fjerner du de enzymer der normalt nedbryder farvestoffet. I en god blanchering, tager du emnet op efter et halvt minut og kommer emnet i iskoldt vand. Herved får du en fantastisk flot farve.

Dampning

Dampning bruges til de samme emner som ved pochering. Tilberedningsmetoden er mere skånsom og egner sig rigtig godt til fisk og lette grønsager. Det er dampen som tilbereder råvaren. Du skal derfor sikre dig at dit valgte råvare ikke rører væsken. Det kan gøres med specielle dampkedler eller ved at bruge en sigte som hænder over væsken i gryden. Du kan også lægge en dyp tallerken, med bunden opad, ned i gryden og hæld væske i gryden og lægge dit emne på tallerkenen. Husk altid at komme låg på.

Rigtig god fornøjelse.

Madloving crunchy Müslibar

Müslibar

Alle har behov for et mellemmåltid. Et mellemmåltid skal give energi og sikre os at vi ikke bliver for sulten inden næste hovedmåltid. Mellemmåltidet må gerne være lidt sødt, da det søde er lig med energi (vores urinstinkt). Mine crunchy müslibarer er fyldt med kostfibre, prøv dem.

Ingredienser

300 gr. Havregryn

60 gr. Soltørrede tranebær

80 gr. Tørrede abrikos

60 gr. Solsikkekerner

80 gr. Rosiner

20 gr. Hørfrø

60 gr. Sirup

140 gr. Honning

375 gr. Kondenseret mælk

Alle de tørre dele puttes i foodprocessoren og køres for høj
hastighed indtil de tørrede frugter lidt finddelt. Hældes i en skål. Tilsæt sirup og blød honning og rør det godt sammen. Tilsæt den kondenserede mælk og rør det til en ensartet masse.

Hæld massen ud på en bageplade med bagepapir. Læg evt. et stykke bagepapir ovenpå og få massen fordelt så den er ca. 1½ cm. Høj over det hele. Tag det øverste bagepapir af og bag müslien i ca. 7 minutter ved 220 grader.

Tag pladen ud og lad den afkøle. Skæres i passende størrelser og serveres. Man kan dekorere eller pensle dem med smeltet chokolade inden servering.

Kan gemmes i lufttæt bøtte. Husk at lægge bagepapir imellem hver lag.

Mør Kalvefilet på sauteret rødder. Hyggelige kartofler og en god sauce.

mør kalvefilet

Som opfølgning på sidste indlæg om stegemetoder, kommer her en dejlig opskrift, hvor vi ovnsteger.

Når man skal tilberede mad, er det vigtigt at man vælger de gode råvarer. Det betaler sig. Gode råvarer koster ofte lidt mere, men spisekvaliteten er også meget bedre og hvis man så samtidig bruger lidt mere tid på at kokkerere alt for bunden, så vil man nærmest med garanti, få et superlækkert måltid.

Min menu i dag, er en rigtig gæstemenu, hvor jeg har brugt tid på at vælge ordentlige råvarer, samt tilberedt dem med masser af kærlighed og passion til faget. Kødet har jeg fået slagtermesteren til at anbefale. Derudover har jeg valgt økologiske grønsager, som jeg synes indeholder mere smag.

Menuen er: Super mør kalvefilet på sauteret øko rødder. Små hyggelige kartofler, langtidsbagte cherrytomater, hele hvidløg og en kraftig sauce.

Sauteret øko rødder:

3 rødbeder

2 stængel bladselleri

4 stk. jordskokker

Persille

Det hele rives på rivejern og sauteres i en god olivenolie indtil de begynder at blive lidt møre men stadig har bid.

Kartofler

Vælg de kartofler du bedst kan lide. Jeg bagte nogle små kartofler med skræl på. Beregn ca. 150 gr. pr. mand.

Kraftig sauce

Vælg en god bouillon. Jeg ved at ikke alle koger deres egen fond, hvilket er det bedste. Benyt da i stedet en okse bouillonterning og kog den op i vand. Lad væsken reducere og tilsæt da en sjat mørk balsamico og lidt rødvin. Tilsæt også lidt peber korn, korianderkorn, en skrællet gulerod, et lille løg skåret i kvarte. Lad det hele koge til grønsagerne er møre. Sigt væsken og smag saucen til. Jævnes evt med lidt maizena.

Cherrytomater og hvidløg

Tomaterne skylles og sættes på en bageplade med bagepapir. Dryp lidt olie og salt over og stil dem i ovnen i ca. en time ved 110 grader.

Skær låget af hvidløget og dryp med olie. ”læg” låget på igen og sæt løgene på en bageplade med bagepapir. Sættes i ovnen sammen med kødet.

Mør kalvefilet.

Kalvefilet afpudses og drysses med salt og peber. Lad den gerne stå og trække med krydderierne. Tag en pande og sæt den på varmen og lad den blive meget varm. Dryp med lidt olie og brun kødet hele vejen rundt for kraftig varme.

Læg kødet i et ildfast fad og sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 25 minutter indtil det har en kernetemperatur på ca. 54 grader. Stegetiden afhænger naturligvis af størrelsen på kødstykket. Tag det ud og lad det stå i fadet. Kødet skal trække i ca. 15 minutter inden det skæres.

Anret og server og nyd aftenen og det gode selskab.