Langtidsbagt tomater

Giv de kedelige vinter tomater lidt liv

20160222_094636

Vi kender alle at tomaterne vi køber her om vinteren er lidt kedelige og smagsløse. Vi kan naturligvis vælge at vente med at købe dem til de kommer i dansk sæson, men nogle gange kan vi bare ikke lade dem ligge i køledisken.

Dette fif til tomaterne er lidt langsommelig men du får et godt resultat.

Du halvere tomaterne. Sætter dem med skæresiden opad på en bageplade med bagepapir. Kommer et par dråber olivenolie over dem. Drysser med lidt salt. Lidt sukker og lidt timian.

Så sætter du dem i ovnen ved 110 grader varmluft i ca 2 timer. Herefter har du en garniture (det betyder bare; tilbehør), til din varme mad, som smager. Denne tilberedning fremhæver den naturlige sødme der er i tomaterne, fordi vi fordamper det naturlige vandindhold der er i frugten (ja det er faktisk en frugt. Men en frugt som vi bruger som en grøntsag). Tilbage er smagen af tomat. En dejlig koncentreret smag.

Prøv det.

Velbekomme.

#Fajitas kylling.

Kyllingbryst i fajitas krydderi

12728640_807296129382856_1846045964_n

Jeg har lavet denne ret på mit arbejde, som viste sig at være en stor succes. En fantastisk oplevelse med dejlig krydret og mega saftigt kød. Derfor skal du naturligvis have muligheden for at lave den selv.

Jeg brugte:

Kyllingbryst

 

salt

Paprika

Karry

Spidskommen

Stødt koriander

Hvidløgspulver

Chilipulver

Olie

Bage kartoffel

olie salt

Salat

Syltet græskar

Græsk yoghurt

frisk dils

Frisk purløg

Frisk persille

Kuvert brød

Tag kyllingebrysterne og læg dem i en skål. Bland alle krydderier og olie og vend det godt ind i kødet. Lad kødet trække lidt (fedt hvis du20160226_110359 har overskud til at gøre det dagen før. Det giver mere smag). Pak hver bryst filet ind i husholdningsfilm. Bemærk det skal være en film der kan klare temperatur på 100 grader. Tjek det på emballagen. Fordelen ved denne indpakning, er at du beholder saft og kraft inde i kødet.

Sæt en gryde med vand over at koge. Når vandet koger kommes ruller i og der skrues ned for varmen. Rullerne skal pochere, hvilket betyder dette . Klikkede du på linket? 🙂 Rullerne er færdige efter ca. 20 minutter.

Kartofler

Skær kartoflerne i tern og læg dem i en bradepande beklædt med bagepapir. Vend kartoflerne med olie og drys med salt. Bag dem i ovnen ved 190 grader i ca. 35 minutter. Vend dem gerne undervejs.

Salat

Find din ynglings salat og skyl den. Mix den med noget syrligt. Jeg brugte syltede græskar, som vores elev har lavet. Det er blot en hokkaido græskar der  bliver skrællet og kerne fjernes. Herefter koges en syltelage af eddike, sukker, anis og andet sjovt. Når lagen koger og sukkeret er smeltet lægges tynde skiver af græskaren i lagen og koger et par minutter. Herefter hældes hele mollevitten på glas med tætsluttede låg.

Du kan naturligvis bruge andet end dette til din salat. Kig på hylderne i supermarkedet. De har et stort udvalg spændende sylte ting, hvis du endnu ikke er klar til at kaste dig ind i sylteverdenen.

Bland salaten og stil den til side indtil spisning.

Dressing

Tag krydderurterne og skyl dem grundigt. Slyng dem tørre og hak dem fint. Bland dem i den græske yoghurt. Smag til med salt. Gem til spisning.

Anret tallerkenerne som ovenstående billede. Jeg serverede kuvertbrød til, Da jeg synes det passer fint hertil. Dejen jeg brugte er den samme som til den opskrift jeg tidligere har postet, på Pizza. Klik her for at få opskriften

Velbekomme

Paneret torsk

Lækker ret med Torsk 

12383505_842837032509580_1571916994_n

Jeg har lavet denne ret på mit arbejde, som viste sig at være en stor succes. Derfor skal du naturligvis have muligheden for at lave den selv.

Jeg brugte:

Fersk torsk (ryg eller filet)

æg

mel

karry, salt og havreklid

Bage kartoffel

olie salt

Salat

Syltet græskar

Græsk yoghurt

frisk dils

Frisk purløg

Frisk persille

Kuvert brød

Tag fisken og skær den i portions størrelser. Drys med salt og stil dem køligt. Saltet gør at du binder væsken i fisken, således at den efter tilberedning vil være dejlig saftig.

Kartofler

Skær kartoflerne i tern og læg dem i en bradepande beklædt med bagepapir. Vend kartoflerne med olie og drys med salt. Bag dem i ovnen ved 190 grader i ca. 35 minutter. Vend dem gerne undervejs.

Salat

Find din ynglings salat og skyl den. Mix den med noget syrligt. Jeg brugte syltede græskar, som vores elev har lavet. Det er blot en hokkaido græskar der  bliver skrællet og kerne fjernes. Herefter koges en syltelage af eddike, sukker, anis og andet sjovt. Når lagen koger og sukkeret er smeltet lægges tynde skiver af græskaren i lagen og koger et par minutter. Herefter hældes hele mollevitten på glas med tætsluttede låg.

Du kan naturligvis bruge andet end dette til din salat. Kig på hylderne i supermarkedet. De har et stort udvalg spændende sylte ting, hvis du endnu ikke er klar til at kaste dig ind i sylteverdenen.

Bland salaten og stil den til side indtil spisning.

Dressing

Tag krydderurterne og skyl dem grundigt. Slyng dem tørre og hak dem fint. Bland dem i den græske yoghurt. Smag til med salt. Gem til spisning.

Panering af fisken12328461_1258143560868769_1663693415_n

Tag fisk ud fra køl. Vend dem i mel, sam
menpisket æg, og til sidst havreklid der er blandet med karry. Tag en pande der passer i
størrelse. Varm den godt. Hæld olie og kom også en god klat smør på. Når smørret er holdt op med at bruse lægger du fisk

en på og steger dem gylden som på dette billede.

Når fisken er stegt færdig, (50 grader i centrum temperatur),
anretter du tallerkenerne som ovenstående billede. Jeg serverede kuvertbrød til, Da jeg synes det passer fint hertil. Dejen jeg brugte er den samme som til den opskrift jeg tidligere har postet, på Pizza. Klik her for at finde den.

Velbekomme

 

 

 

 

Orange marmelade

12728653_207239606303465_1595820991_n

Jeg har lige lavet denne fantastiske marmelade. Prøv den selv. Vi har købt et kumquat træ, som har givet os rigtig mange af de dejlige og lidt spøjse orange frugter. Det er lidt underligt, i starten, at man skal spise hele frugten med skal og det hele. Vi havde lidt for mange til at vi kunne få dem spist, så her er hvad jeg gjorde:

ca. 20 kumquats

skal og saft af 1 appelsin (øko naturligvis)

1 stang vanilje

ca. 75 gr. sukker.

kumquat-resized

Skær alle kumquats i kvarte og tag stenene ud. Læg frugten i en skål sammen med skal og saft. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. put dem i skålen sammen med vaniljestangen. Drys sukkeret over og dæk skålen med film og stil den i køleskabet i 24 timer.

Dagen efter hælder du indholdet i en gryde og koger det hele op. Når det når en temperatur på ca. 110 grader, er marmeladen færdig. Hæld den på skoldede glas med et tæt sluttet låg og stil det på køl.

Smager fantastisk på ost. Kan også bruges til tung dessert kage (evt. min chokolade konfekt kage, som du kan finde her på siden).

Prøv det.

Heegaards tomatsuppe

12725205_614114682069167_1073451742_n

Her er hvad jeg bruger til min TOMATSUPPE:

4 pers.

Ingredienser

1 stk.             løg finthakket

2 stk.             gulerod skrælles og skåret i skiver

1-2 ds           hakket tomat

Ca. 2 spsk   paprika

Ca. 1 tsk.     Karry

Ca. 2 dl.       Fløde

Ca. 1½ ltr.    Hønsebouillon

Evt. 1 ds.      Tomat koncentrat

Salt peber

Olie

Løg sauteres i olien sammen karry og paprika. Guleroden tilsættes og svitses kort. Tilsæt hakkede tomater og bouillon og kog til guleroden er mør.

Suppen blendes blank og passeres evt. gennem sigte. Suppen hældes tilbage i gryden igen og koges op. Tilsæt fløde og evt. tomatkoncentrat.

Smag til med salt og peber

Kan serveres med pasta, ris og eller rejer og naturligvis et godt brød

Velbekomme

Mexikansk inspirerede mega nachos

12748314_224939924518181_417000028_n

Mexikansk inspirerede mega nachos, serveret som burger med lækkert fyld.

 Mega nachos

120 gr. majsmel

120 gr. hvedemel

1 dl. Vand

1 tsk. Salt

25 gr. smeltet smør eller olie.

Bland majs,- og hvedemel med salt i en skål eller en foodprocessor. Tilsæt fedtstof. Ælt sammen. Tilsæt vandet lidt ad gangen indtil det er en ensartet og glat dej. Tilsæt evt lidt mere vand.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en ca. 3-4 mm tykkelse. Brug herefter en pizza kniv eller kokkekniv til at skære dejen i passende stykker, (jeg skærrer dem i trekanter).

Sæt en gryde over at koge med letsaltet vand. Kom dejstykker i det kogende vand lidt ad gangen. Tag dem op når de kommer op til overfladen. Læg dem på køkkenrulle.

Tag en pande og kom ca. 1½ cm olie i og varm det op. Friter brødene til de er gyldene og læg dem på fedtsugende papir.

Fyld

300 gr.Stegt andebryst

½ Sommerspidskål

3 stk. gulerod

1 løg

2 fed hvidløg

1 rød peber

1 rød chili

Olie

Salt og peber

Andebrystet skæres i tynde skiver og stilles til side. Alle grønsagerne snittes i lange tynde strimler. Løget sauteres i olie til de bliver blanke. De må ikke blive brune, det ødelægger smagen til denne ret. Tilsæt derefter de andre grønsager og sauter ved kraftig varme. Når grønsagerne begynder at ”svede” skrues ned og det hele simre til gulroden er al dente. Tilsidst tilsættes kødet som varmes igennem med resten af grønsagerne.

Du kan også bruge mange andre typer af kød.

Dressing

300 gr. græsk yoghurt, (du bestemmer selv og du bruger 2% eller 10%)

Salt

Lidt honning

Stødt spidskommen

Bland ingredienserne sammen og smag til. Du skal kunne smage spidskommen (smagen af Mexico).

Server det hele som ”byg selv” ude på terressen og nyd gerne en kold øl eller et glas kold hvidvin til.

Velbekomme.

 

Beder med jord

1173144_592688160886308_1813126311_n

I denne vintertid er der da nogle få lyspunkter. Ét af dem er de skønne vinter grønsager der findes. Dem er der bid i. De smager af noget. De kan holde sig i lang tid og så er de billige.

Jeg har lavet denne salat, råkost, tilbehør eller hvad du vil kalde den.

Jeg skrællede nogle stribede beder og nogle gule beder. Begge er lidt ens i smagen. Sådan lidt roe agtig og dejligt sødt.

Skær dem i meget tynde skiver og læg dem i iskoldt vand, en times tid. Imens kan du tage noget dag gammelt rugbrød og smuldr det meget fint. Vend det med lidt honning, salt (eller blot lidt maltsirup, hvis du er så heldig at have dette stående) og evt tørret timian. Læg det i en bradepande og sæt det i ovnen i ca. 20 minutter ved 175 grader. Hold øje og vend det jævnligt. Det må ikke blive brændt, kun sprødt.

Tag bederne op af vandet og tør dem. Vend dem herefter i en god honnin du har smeltet samt lidt limesaft. Vend persille i og læg det i eller på et serveringsfad. Drys “jorden” over og server.

Velbekomme

Min favorit salat

20160219_183846

Min helt og aldeles ubestridte bedste salat er denne råkost.

Råkost af spidskål med mandler og rosiner

Ingredienser

Spidskål

Lime

Ahornsirup

Mandler rosiner

20160219_183342Snit det kål du kan spise. Snit det meget fint. Der er ingen der synes at store klumper kål smager godt. Kom kålen i en skål og pres lime saft over. Hæld også ahornsirup over. Rør det hele rundt og smag til. Det skal smage både sut og sødt samt naturligvis af kål.

20160219_183453

Herefter tilsætter du mandler og rosiner og anrettet.

En fantastisk salat.

Velbekomme.

Chokolade konfekt tærte

20160217_190927

Her er en opskrift på en kage jeg bagte i går. Den er et forsøg værd at lave. Mums.

Tærte dej

155 gr. Smør

100 gr. Flormelis

75 gr. Hasselnød (fint hakket eller blendet)

200 gr. Hvedemel

Skal af en appelsin

1 æg

Salt

Chokolade fyld

365 gr. Mørk chokolade

390 ml. fløde

25 gr. Glukose

85 gr. Smør

Start med tærte dejen.

Pisk smør og flormelis sammen til det bliver luftigt. Vend hasselnød, hvedemel, salt og appelsin skal i dejen. Saml dejen med ½ æg som du har pisket sammen. Gem resten af ægget. Form dejen til en kugle og læg den på køl i en time.

Efter en time ruller du dejen ud til ca. 5 mm. og lægger den i en 23 cm. springform, smurt og beklædt med bagepapir. Ret kanten af så den er pæn og lige. Pensl dejen med resten af ægget fra før.  Bag tærten i ovnen ved 170 grader i ca. 15-20 minutter

20160217_190815

Tag den ud af ovnen og lad den køle af. Imens kan du forberede fyldet.

Hak chokoladen i mindre stykker og læg det i en god røreskål. Varm fløde og glukose. Det må ikke koge men det skal være varmt. Hæld det over chokoladen og rør i det til chokoladen smelter tilsæt smørret og rør videre til det også er smeltet.

Hæld massen ned i den kolde tærte og stil den på køl igen i mindst 5 timer eller til dagen efter.

Pynt med frisk frugt eller som jeg gjorde, med frysetørret hindbær.

Dette er en meget tung kage så en god sorbet og en kop kaffe vil klæde kagen rigtig godt.

Velbekomme.

 

 

 

 

Valnøddeboller

Valnøddeboller

Jeg brugte

2 dl kærnemælk20160216_143829

30 gr smør

25 gr. Gær

4 dl. Lunken vand

20 gr. Salt

Ca. 40 gr. Valnødder

Ca 650 gr. Hvedemel

Ca. 200 gr. Ølandshvedemel fuldkorn (du kan også bruge grahamsmel)

Put kærnemælk og smør i en egnet beholder og varm det i micro ovnen til ca. 30 grader. Kom væsken i en skål sammen med vand og gær og opløs gæren heri. Tilsæt salt og ølandshvedemelet og rør rundt. Tilsæt valnødder og næsten al hvedemelet. Ælt for pokker, ælt! Måske dejen skal have lidt mere mel, så gør du det. Dejen skal være smidig og let klistrende.

Stil dejen i en skål og lad den hæve en times tid.

Tag lidt mel på de rene fingerspidser og løsne dejen fra kanten. Du må ikke trykke på dejen. For så pumper du al luften ud og så skal du starte forfra med hævningen. Når dejen er løs i kanten vender du skålen på hovedet og lader dejen falde ned på et mel drysset bord.

Du må stadig IKKE pumpe luft ud af dejen.

Skær nu 16 klumper dej ud og løft dem forsigtig over på en bageplade beklædt med bagepapir. Du rører stadig ikke for meget ved dejen, vel?

Lad boller hygge sig imens din oven bliver tændt på varmluft og 210 grader. Imens kan du jo passende rydde op og vaske bordet pænt af.

Når ovnen er varm sætter du boller ind og bager i 15 minutter.

20160216_150733Lad efterfølgende bollerne hvile på en bagerist imens du laver kaffe

og dækker bord.

Velbekomme.