Brød, brød, brød

Brød

Jeg elsker brød og at bage brød. Men at bage godt brød tager altså lidt tid. Dette skyldes at for at man kan få et brød der smager godt og har den rigtige “krumme”, så skal dejen have lov til at udvikle sig. MEN resultatet er bestemt værd at vente på.

Jeg vil her komme med to opskrifter. Jeg bruger disse ofte når når jeg laver buffeter.  Jeg former brødene forskelligt og kommer forskelligt toppings på. På den måde får jeg forskellige brødtyper og oplevelser.

Det første er ciabattabrød, som egentlig er et meget hvidt brød uden ret mange kostfibre, men det smager skønt.

Ciabatta brød

2½  dl. koldt vand

10 gr. gær

250 gr Hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over.

2½  dl. vand

ca. 400 gram hvedemel

10 gr. salt

Ovenstående hældes i dejen fra i går. Nu skal der æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig.

Nu skal dejen efterhæve, gerne i en skål hvor det er nemt at hælde den ud efterfølgende. Det er meget vigtig ikke at røre for meget ved dejen, da du kommer til at punktere dejen. Vi vil gerne have store krummer.  Lad dejen hæve cirka 2 timer.

Hæld FORSIGTIGT dejen ud på et meldrysset bord og “skær” dejen i ønskede størrelser. Du kan lave boller eller brød. Du kan også forsigtigt hive dem flade og pensle dem med olivenolie og drysse med krydderurter, herved får du et dejligt madbrød.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) og bag dem i 8-14 minutter, afhængigt af hvor store brød du laver.

 

Det andet brød jeg bager er et hvedebrød med rugmel. Jeg kan god lide smagen af rug. Samtidig giver det en dejlig nærmest svampet krumme.

Ligheden med ciabatta er at det tager tid at få et god brød, men det er umagen værd.

Hvedebrød med rug

2 dl. kernemælk (eller vand)

5 gr. gær

125 gram hvedemel

125 gram rugmel

1 spsk honning

Ovenstående æltes godt sammen, gerne på røremaskine. Lad det stå i skålen på køkkenbordet natten over og meget gerne i 2 dage. På den måde får mælkesyrebakterierne rigtig sat gang i festen og udviklingen af aromaer.

5 dl. koldt vand

800 gram hvedemel

10 gram gær hvis det kun står én nat

20 gram salt

Ovenstående ingredienser tilsættes hvede/rugblandingen og æltes. Det er en god idé at røre det på røremaskine, da det skal æltes til meget længe. Når dejen er blevet elastisk er den færdig. Dette tjekker du ved at dyppe dine hæder i vand og tage en lille klump dej. Hvis du kan trække i den til den den bliver nærmest transparent, er den færdig. Da der er rugmel i bliver dejen knap så elastisk som ciabatta men tæt på.

Lad dejen hæve i ca. 3 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær i ønskede størrelser. Hvis du laver brød, så vær forsigtig med at løfte dejen over på bagepladen.

Sæt brødene i en forvarmet ovn (230 grader) i 10-15 minutter, afhængigt af hvor store brød du har lavet.

God fornøjelse og velbekomme

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *