Gratin

Gratin med grøntsager.

Egentlig er gratin en gammel fransk bonderet, hvor man bruger madrester. Det gør ikke retten mindre lækker. En gratin er faktisk en temmelig svær ret at lave, i hvert tilfælde skal man være omhyggelig med metodikkerne. Til denne gratin jeg har lavet har jeg brugte jeg ikke madrester. Det behøver man ikke, men det er én af måderne til at undgå #madspild. Jeg brugte følgende til ca. 4 personer.

100 g diverse kogte grøntsager

100 g smør

150 g mel

3 dl kogevand fra grøntsagerne

3 dl sødmælk

8 stk. æg (del dem i blommer og hvider)

1 smule salt og peber

1 smule fin rasp

Fremgangsmåde:

Skær grøntsager i mindre stykker. Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Rør melet i og rør godt rundt til melet er blevet afbagt, (2 minutter). Hæld mælken i og kog det op. Spæd til med kogevand. Kog godt igennem nogle minutter mens der røres. Tag gryden fra varmen og rør æggeblommerne i, det er nu der skal røres så kogekonearmene forsvinder.

Pisk nu æggehviderne stive og vend halvdelen i sammen med grøntsagerne. Smag til med salt og peber. Vend resten af de piskede æggehvider i. Kom blandingen i et smurt og raspdrysset ovnfast fad. Drys rasp over og bag gratinen nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time.

Serveres med et godt stykke rugbrød. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *